Ayıplı mal zamanaşımı süresi ne kadardır?
TKHK Madde 12 – (1) Kanunda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, ayıplı maldan doğan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkarsa, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.
Müteahhidin 5 yıllık sorumluluğu ne zaman başlar?
Türk Borçlar Kanunu’nun 478. maddesi; Müteahhidin gizli ayıptan doğan sorumluluğunu, eserin teslim tarihinden itibaren 5 yıl ile sınırlandırmaktadır. Ancak, ayıp müteahhidin ağır kusurundan kaynaklanıyorsa, bu süre teslim tarihinden itibaren 20 yıldır.
2 el konutlarda ayıptan sorumluluk süresi kaç yıldır?
İkinci el satışlarda satıcının maldaki ayıplardan sorumluluğu bir yıldan az olamaz ve konut veya tatil amaçlı mülklerde ise üç yıldan az olamaz. Öncelikle meydana gelen ayıp türü çok önemlidir. Eğer ayıp aşikar ise tüketici sözleşmeyi imzalarken itiraz etmemişse daha sonra bu konuda şikayette bulunamaz.
Ayıptan kimler sorumludur?
AYIP KAVRAMI Benzer şekilde, kirlenme kavramı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da tanımlanmıştır. 8 benzer şekilde düzenlenmiştir. Hukukumuzda, ayıp sorumluluğu Türk Borçlar Kanunu’nda (“TBK”) tanımlanmıştır. 219’da çıkarılmıştır. Satıcı ayıptan sorumludur.
Ayıptan sorumluluk kaç yıldır?
Yasa veya sözleşme tarafından daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, kusurlu performans sorumluluğu, kusur daha sonra ortaya çıksa bile, hizmetin sağlanmasından iki yıl sonra sona erer. Ağır ihmal veya kusurun hileli olarak gizlenmesi durumunda, sınırlama hükümleri uygulanmaz.
10 yıllık zamanaşımı ne zaman başlar?
10 yıllık süre sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren başlar.
İnşaat firması kaç yıl sorumludur?
Gizli ayıptan dolayı yüklenicinin sorumluluğunda zamanaşımı süresi, inşaat sözleşmesi taşınır yapıya ilişkin ise teslim tarihinden itibaren iki yıl, taşınmaz yapıya ilişkin ise beş yıl olup, yüklenicinin ayıbı bildirmesinde ağır kusuru varsa bu süre yirmi yıldır.
Müteahhit Binadan kaç yıl sorumlu deprem?
Yapılarda gizli bir kusur keşfedilirse, müteahhite derhal bildirilmelidir. Müteahhit, işin tesliminden itibaren 5 yıl boyunca gizli kusurlardan sorumludur. Ancak, yapıda ciddi kusurlar olması durumunda, müteahhidin sorumluluğu teslim tarihinden itibaren 20 yıldır.
Önemli ayıp nedir?
Önemli ayıp – Önemsiz olmayan ayıp: Mal veya hizmetin kullanımı veya keyfinin alıcı için imkansız hale getirilmesi veya önemli ölçüde daha zor hale getirilmesi durumunda, önemli bir ayıp vardır. Aksi takdirde, önemli olmayan bir ayıp olarak kabul edilir.
Müteahhitin ağır kusuru nedir?
Ayıp, malın tüketiciye teslimi anında taraflarca kararlaştırılan örnek veya modele uymaması veya malın taşıması gereken özellikleri objektif olarak taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırılık oluşturması olarak kabul edilir.
Ayıplı mal nasıl tespit edilir?
Öncelikle ürünün etiketleri, ambalajı, reklamları ve kullanım kılavuzları incelenerek ürünün orada belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ürün bu özelliklere uymuyorsa veya reklamlarda ve duyurularda verilen bilgilerle uyuşmuyorsa ürün arızalı kabul edilir.
Ayıplı kusurlu mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?
6502 sayılı Kanun’un 11. maddesi, malın ayıplı olması halinde tüketicinin seçimlik haklarını düzenlemektedir. Bu seçimlik haklar içerisinde tüketici; Müşteri, sözleşmeden cayma, malı ayıpsız bir malla değiştirme veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım isteme hakkına sahiptir.
Ayıplı mal zamanaşımı nedir?
Arızalı mallardan kaynaklanan herhangi bir hasara ilişkin talepler üç yıl sonra sona erer. Bu talepler, hasara neden olan ürünün piyasaya sunulduğu günden başlayarak on yıl sonra ortadan kalkar.
Ayıplı mal şartları nelerdir?
Ayıplı mal sayılması için, sözleşmede kararlaştırılan malın teslim edilmiş olması, ancak malın beyan edilen niteliğe sahip olmaması veya malın niteliği ve niteliği gereği sahip olması gereken özelliklerden yoksun olması gerekir. Bu nedenle, malın miktarının az olması ayıp olarak değerlendirilmez.
Ayıplı maldan kim sorumlu olur?
MADDE 6 – Arızalı bir mal, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına ya da bir malın zarar görmesine sebep olursa, imalatçı/üretici, kusuru olup olmadığına bakılmaksızın, ortaya çıkan zararı tazmin etmekle yükümlüdür.
Zamanaşımı süresinin 5 yıl olduğu alacaklar nelerdir?
“Aşağıdaki talepler beş yıllık zamanaşımı süresine tabidir: kira bedelleri, anapara faizi ve ücretler gibi diğer tekrarlayan eylemler. Oteller, moteller, pansiyonlar ve tatil köylerindeki konaklama masrafları ile restoranlar ve benzeri yerlerdeki yiyecek ve içecek masrafları. Daha fazla makale…
Eser sözleşmelerinde zamanaşımı ne zaman başlar?
Türk Borçlar Kanunu’nun 147/6. maddesine göre, imalat kusuru hariç olmak üzere, iş sözleşmesinden doğan alacaklar ile fesih nedeniyle iş sözleşmesinin sona ermesinden ileri sürülebilen alacaklar 5 yıllık zamanaşımına tabidir. Zamanaşımı süresi, alacağın muaccel olduğu günden itibaren başlar (TBK m. 149).
Alacak zamanaşımı süresi kaç yıldır?
Borçlar Kanunu’nun 146. maddesi genel zamanaşımı süresinin 10 yıl olduğunu hükme bağlamıştır. Bu genel zamanaşımı süresi kanunda aksi öngörülmediği takdirde uygulanır. Kanunda aksi öngörülmediği takdirde her alacak on yıl içinde zamanaşımına uğrar.
Malın ayıplı olduğu kaç gün içinde ihbar edilir?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 23/1-c maddesine göre; teslim anında malın ayıplı olduğu açıkça belli ise alıcı, durumu iki gün içinde satıcıya bildirmek zorundadır.