Etnografya ne anlama gelir?
Etnografya (kabile tasviri, kavmiyat), kabileleri karşılaştırma yoluyla inceleyen ve kültürel oluşumları inceleyen bir kültür bilimidir. İnsanın toplumsal varoluşunu nitel ve nicel olarak inceler. Bu çalışmalar saha çalışması temelinde yürütülür. Bütüncül bir yöntemi tercih eder.
Etnografya TDK ne demek?
Orijinal yazımı “etnograf’fya”dır. Türk Dil Kurumu etnografya kelimesini, kabileleri birbirleriyle karşılaştırarak inceleyen ve kültürel oluşumlarını izleyen ve araştıran bilim olarak tanımlar.
Etnografya tarihe nasıl yardımcı olur?
Etnografya, kendi alanında, incelediği toplumların gündelik yaşantıları ve kültürleri hakkında topladığı bilgiler yoluyla o dönemin ve toplumun anlaşılmasına yönelik kaynaklar sunarak tarih araştırmalarına katkıda bulunur.
Etnografya konuları nelerdir?
Etnografik miras, bir toplumun kültürel, sosyal ve tarihi uygulamaları ve bu uygulamaların somut ve soyut unsurlarıyla ilgilenen etnografik varlıklardır. Genellikle bir toplumun geleneklerini, inançlarını, ritüellerini, yaşam tarzlarını, el sanatlarını, dilini ve diğer kültürel unsurlarını içerir.
Etnografyada neler var?
Etnografya müzeleri, farklı dönemlerin ve kültürlerin kişiliklerini yansıtan her türlü eserin sergilendiği müzelerdir. Genellikle o döneme ait giyim, mücevher, ev eşyaları ve banyo kültürü sergileri; ayrıca resim, tablo, dokuma ve nakış gibi sanat ve el sanatları eserlerinden oluşurlar.
Etnografya hangi şehirde?
Ankara Etnografya Müzesi, Ankara’nın Namazgah semtinde, Müslüman mezarlığı olan tepede kurulmuştur. Binanın mimarı, Cumhuriyet döneminin en önemli mimarlarından biri olan Arif Hikmet Koyunoğlu’dur. Türkiye’de müze binası olarak inşa edilen ilk yapıdır.
Etnografya nedir nitel araştırma?
Etno (insan) ve grafi (betimlemek, tanımlamak) kelimelerinin birleşiminden oluşan etnografya, insan topluluklarının kendi çevreleri içindeki ilişkilerini ve davranışlarını gözlemleme, belgeleme ve yorumlama yöntemidir (Baş vd., 2008).
Etnografya deseni nedir?
Etnografinin temel amacı, ortak bir kültüre veya alt kültüre sahip belirli bir grubu mümkün olduğunca derinlemesine incelemektir. Etnografi, bir kültürün veya hatta bir alt kültürün temel unsurlarını ortaya çıkardığı için, aynı değerleri genelleştirmek için nicel araştırmanın hedefinden tamamen farklı bir anlayış sunar.
Etnografya ne zaman yapıldı?
Mimar Arif Hikmet Koyunoğlu’nun 15 günde hazırlayıp sunduğu proje kabul edildi ve Atatürk’ün emriyle, devlet müzesinin ilk örneği olan Ankara Etnografya Müzesi’nin temeli, 25 Eylül 1925’te görkemli bir törenle atılarak binanın inşasına başlandı.
Tarihe yardımcı bilim dallarından etnografya nedir?
❖ Etnografya (kabile, kabilenin tanımı), kabileleri karşılaştırma yoluyla inceleyen ve kültürel oluşumlarını inceleyen ırk bilimi. Yunanca ethnos ve graphein kelimelerinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. ? İnsanın toplumsal varoluşunu niteliksel ve niceliksel olarak inceler.
Etnografya çalışması nasıl yapılır?
Araştırmacılar, katılımcı gözlem, görüşmeler ve saha çalışmaları gibi teknikleri kullanarak derinlemesine, bağlamsal anlayış kazanmaya çalışırlar. Etnografik araştırma genellikle araştırmacıların toplulukta geçirdikleri süre boyunca kümülatif veri topladıkları kapsamlı bir veri toplama süreci gerektirir.
Sigilografya nedir tarihte?
Mühürlerin basıldığı malzeme genellikle ilk başta yumuşaktır ve zamanla sertleşir. Mühürlerin tarihi gelişimini inceleyen bilim dalına fok bilimi veya fok bilimi denir.
Etnografya nedir kısaca tanımı?
En öz tanımıyla etnografya, kültürleri ve kültürel oluşumları inceleyen bilim dalıdır. Etnografyanın konuları arasında kültürlerin niceliksel ve niteliksel özellikleri, kültürün oluşumunda insanların rolü vb. yer alır. Konular dahildir.
Etnoloji ne anlama gelir?
Etnoloji (Yunancada aynı kökten: ethno = halk, mantık bilimi), etnografyanın çeşitli alanlardaki maddi ve manevi araştırmalarından yararlanarak farklı kültürler arasında karşılaştırmalar yapar ve insanlığın kültürel tarihine ışık tutmaya çalışır.
Etnografi yöntemi nedir?
Etnografya araştırması, konu hakkında bilgi toplamak için kullanılan tümevarımsal araştırma yöntemlerini içerir. Analitik tümevarım, hipotezleri test etmek için anket soruları kullanan bir araştırma tasarımıdır. Bir anket, etnografın veri toplamasına, analiz etmesine ve nesnel sonuçlar çıkarmasına yardımcı olur.
Etnografik eser ne demek?
Ayrıca etnografik eserler, toplumların sosyo-kültürel yapısını yansıtan günlük yaşamın maddi kültürel öğeleridir. Bu eserler, bir toplumun kültürel varlıklarını temsil etmeleri ve ortak bir bellek oluşturmaları nedeniyle kültürel mirasa aittir ve bu eserler müzelerde sergilenir.
Etnografya nedir nitel araştırma?
Etno (insan) ve grafi (betimlemek, tanımlamak) kelimelerinin birleşiminden oluşan etnografya, insan topluluklarının kendi çevreleri içindeki ilişkilerini ve davranışlarını gözlemleme, belgeleme ve yorumlama yöntemidir (Baş vd., 2008).
Etnografi nedir, nasıl yapılır?
Etnografik araştırma, sosyal bilimler ve antropolojide kullanılan bir araştırma yöntemidir. Bu yöntem, insanların ve kültürlerin davranışlarını, etkileşimlerini ve yaşam tarzlarını anlamak için derinlemesine, katılımcı gözlem içerir.
Etnografya mı etnoğrafya mı?
Bu kelime sıklıkla yanlış olarak etnografi olarak yazılır. Doğru kullanımı etnografi şeklinde olmalıdır.